CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme

CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme
Publicat: 04/04/2018, 18:42

Reamintim că ziarul Gândul a cerut CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”. CSAT a răspuns că„solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”.

Totodată, plenul CSM a decis în ședința de miercuri transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanțe și parchete.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să comunice:

-dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data constituirii precum și aria de acțiune a acestora sub aspectul activităților procedurale întocmite

-dacă a existat un flux de informații și s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, aria acestor comunicări, numărul și data acestora

-dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, cu excepția infracțiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991.

-dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații și comunicarea acestora

-instituțiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-instituția la inițiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-dacă există acte adiționale sau acte subsecvente la Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații”, se arată în decizia Plenului.

În următoarea ședință, CSM va decide dacă sesizează Inspecția Judiciară în vederea efectuării unui control tematic la parchete, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, însă votul pe acest subiect va fi realuat în următoarea ședință a CSM.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu